6 Ay Kınası Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!


Bebeğinizi kucağına aldınız ama her şey bu kadarla bitmiyor tabii ki. Sırada mutluluğunu eşle, dostla kutlamak ona ileride unutamayacağı anıları bırakmak var. 6 ay kınası tam da burada devreye giren aktivitelerden. Peki, nedir bu 6 ay kınası? Neden yapılır?

Hadi bakalım, her şeyi öğren ve 6 ay kınası hazırlıklarına başla!



6 ay kınası yıllardır geleneksel olarak sürüp giden aktivitelerden biridir. Bu ritüel her ne kadar son zamanlarda popülerleşmiş olsa  aslında bizim kültürümüzde süregelen bir gelenektir.

Bebek, kırk çıkarma ve mevlit gibi etkinliklerle eş, dost ve akrabalar arasındaki yerini alırken 6 ay kınasıyla kız çocuğunun doğumu tam anlamıyla müjdelenmiş oluyor. Adı üzerinde, bebeğin 6. ayında yapılıyor.
Misafirler davet ediliyor, ikramlar hazırlanıyor.

6 ay kınası neden yapılır?

Bebeğin, bir kız çocuğu olarak toplumdaki varoluşunu müjdelemek, onu nazardan ve kötülüklerden korumak gibi niyetlere ulaşmak için yapılır.Dualar okunur gelecekte iyi ve hayırlı bir evlat olarak yetişmesi için dileklerde bulunulur.

6 ay kınası nasıl yapılır?

 

  • Öncelikle bebek için bir kına annesi seçiliyor, kına yakması için 
  • Kına annesi bir sepetin içine kına malzemelerini hazırlıyor ve aileye veriyor. Bu sepette bebeğin o gün giyebileceği 6 ay kınası kıyafetleri de yer alıyor. Aile de bunun karşılığında kına annesine hediyelerini veriyor.
  • 6 ay kına konsepti zaman zaman değişse de kınanın yakılacağı gün bebeğe önce banyo yaptırılıyor. Dualar eşliğinde bebek bindallısı giydiriliyor ve bu esnada kına tepsisi hazırlanıyor. Tepsinin etrafına kuru yemiş, lokum ve kurabiye gibi ikramlıklar yerleştiriliyor.
  • Misafirler tepsinin etrafında halka oluşturacak şekilde diziliyorlar ve kına annesi, bebeği halkanın ortasına getiriyor.
  • Kına annesi bebeğin sağ eline ilahiler eşliğinde kına yakıyor ve bunu kırmızı bir bez ile örtüyor. Geleneğe göre; bebeğin sağ eline yakılan kına bereketi ve helal parayı, sol eline yakılansa haramdan ve kötülüklerden korunmayı temsil ediyor.
  • Misafirler kına tepsisi ile bebeğin etrafında dönerek eğlence yapıyorve böylece “kına işleme” eylemi gerçekleştirilmiş oluyor.
  • Tüm bunların ardından sıra konuklara sunulacak olan 6 ay kınası ikramlarına geliyor. Yeme içme faslından sonra sırada hassas noktamız olan oyunlarımız var. Bunun için de 6 ay bebek kınası müziklerine bakmanda fayda var. Göbekler de atıldıktan sonra herkes evlerine dağılabilir!
  • Son olarak, kına organizasyonundan  1 gün sonra bebeğin eli ve ayağı yıkanıyor. Bebeğin sağ eliyle babasının cebinden para alması sağlanıyor. Bunun hem çocuğa hem de babaya uğur ve bolluk getirdiğine inanılıyor.

Bu arada bebeğiniz için 100 den fazla model ve renk olan bebek bindallı takımlarına bakabilirsin. Çok fazla çeşit var, biz sizin ve bebeğiniz için en güzellerini tasarlamaya devam edeceğiz.






6 ay kınasında ne hediye alınır?

 

Gelişim kitapları ve eğitici oyuncaklar bebeğe faydası olabilecek hediye seçeneklerinden. Annenin yükünü hafifletmek için bebeğe ilerleyen aylarında giyebileceği giysiler alınabilir. Söz konusu bebek kıyafetleri olunca seçenekler çoktur.

Bebeğin el ya da ayak izlerinden heykeller bu ara çok revaçta, söylemeden geçmeyelim. Baby shower partilerinin favori hediyelerinden bez pastaların da anneleri bir hayli mutlu edeceğine eminiz. Direkt bebek odaklı düşünmeyenler içinse pratik mutfak veya küçük ev aletleri de değerlendirilebilir seçeneklerden.

6 ay kınasında ne dağıtılır?

 

Bu özel gününde seni yalnız bırakmayan eşin, dostun için en iyisini yapmak istediğini biliyoruz. Böyle zamanlarda hediyeleri belirlemek işin en zevkli kısımlarından.

Anneler tarafından tercih edilen 6 ay kınası hediyelikleri genellikle kese içerisinde kına çerezleri, magnetler, bebeğinize özel resimli kına paketleri, özel tasarım hediyelikler, ya da lavanta keseleri gibi ürünler oluyor. Tabii ki yakılan bebek kınasından misafirlere verme adetini de hesaplamak gerek.

 

6 ay kınası ikramları nelerdir?


Yavrunuzun 6 ay kınasında masanızdada geleneksel lezzetlerimize yer verebilirsin. Kekler, börekler, salatalar, kısırlar, tuzlu ve tatlı kurabiyeler ilk akla gelen ikramlıklardan. Yine de farklı ikramlar olsun derseniz seçim size kalmış.

İkramlar genellikle lokum, kuru yemiş ve içecekle beraber sunuluyor. Masanın olmazsa olmazını da unutmayalım. Günün, bebeğinden sonraki starı olacak 6 ay kınası pastalarına göz atmayı unutma. Pastasız bir kutlamaya kutlama demiyoruz biliyorsun ki.



6 ay kınası için değişik fikirler mi arıyorsun?

Söz konusu kına olunca akla ilk gelen ister istemez kırmızı oluyor. Ancak bebek bindallısı seçiminde farklı renklere yönelirsen 6 ay kınası konseptini buna uygun yapabilirsin. Ayrıca minik dokunuşlarla konseptine hareket katabilirsin.

Mesela afili bir 6 ay kınası afişi fena olmaz değil mi? Artık afişler özel günlerin aranan dekorlarından. Fotoğraf çekimi için de çokça tercih ediliyor. E madem bu kadar hazırlık yapıldı, geriye hatırası da kalsın.

Tüm 6 ay kınası konseti için sitemizi inceleyiniz.Bebeğinize özel tasarımlar ve gerekli olan herşey için iletişime geçebilirsiniz.



İkramlıklarınla donattığın harika masanı daha da ilgi çekici hale getirmek için 6 ay kınası masa süslemeleri, konsept bardak ve tabak takımlarını kullanabilir, bayrak setleri ve balonlarla duvarlarını süsleyebilirsin. Uğur böcekli veya puantiyeli, çeşitli 6 ay kınası süsleri . Tüm bunları kenara atıp bir mekanda yemekli kına organizasyonu da düşünebilirsin tabii ki. Bu, hem bütçe hem de tarz meselesi. Karar sezin..
  En güzel 6 ay kınası sizinki olsun .. :)



6 ay kınası tarihi

Ritüeller toplumların veya kültürlerin değerlerini yansıtmaktadır. Bir geçiş-giriş ritüeli olan altı ay kınası Trakya Bölgesi’nde yaygın olarak kutlanmaktadır. Yalnızca kız çocuklarının haneye gelişinin kutlanması esasına dayanan bu rit Türkiye’ye Balkan göçmenleri tarafından getirildiği düşünülmektedir. Araştırma, kültür analizi metotu ile incelenmiştir. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerini kapsayan bölgede, 100 kişi ile yapılan anket çalışmasında “insanlar için bu ritüel ne ifade etmektedir?” sorusuna somut veriler ile yanıt aranmıştır. Bu sayede kırsal alanda ortaya çıkan bu ritüelin kent alanlarına doğru yaygınlık kazanmasındaki değişim incelenmiştir. Ayrıca beklentiler ve gelecekteki durumu hakkında öngörüler oluşturulmuştur. Günümüzde kentlerde mekan ve görsellik açısından geçmiş yıllara kıyasla değişim gösterse de; bireyleri birbirine bağlaması, sosyalleşme, armağanlaşma, kutlama seremonisi gibi etkileriyle ileride de varlığını sürdüreceği düşünülmektedir.




Ritüeller geçmiş birikimlerin, kabul görmüş olguların nesilden nesile tekrarlanan biçimidir. Dünya genelinde toplumların bu kültürel yansımaları incelenmektedir (Önk ve Gökaliler, 2020, s.674). Ritüeller yapılma niyeti ve dönemlerine göre farklı sınıflandırılmaktadır. Durkheim, bu sınıflandırmayı negatif ve pozitif ritüel olarak ayırırken (Durkheim, 1947, s.299); Gökalp dini ayin ve dini olmayan ayin (müsbet ayinler) şeklinde 2 gruba ayırmıştır (Gökalp, 1981, s.52). Geçiş-giriş ritüelleri, takvimsel ritüeller ve kriz dönemi ritüelleri sınıflandırması ise en çok benimsenmiş olan sınıflamadır. Karaman (2020, s.230)’a göre geçiş ritüellerinin evrensel olarak yapılanları: evlilik, ölüm veya üyeliğe giriş ritüelleridir. Üyeliğe giriş bazen ‘köstek kesme’ ritüelinde olduğu gibi çocuğun ilk adımı atmasının kutlanması olabileceği gibi bazen de toplumda kabul görme şeklinde olabilmektedir (Irmak ve Sarıoğlu, 2022, s.5). Türk toplumunda kına geleneği oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Bu geleneğin İbrahim Peygamber ile başladığına inanılmaktadır. İbrahim Peygamber’in oğlunu Tanrı’ya armağan etmek yerine bir kınalı koçu kurban etmesine dayalı bir inançtır. Bu gelenek ile kına geleneğinin başlandığına inanılmaktadır (Yardımcı, 2019, s.2). Bazı toplumlarda kınanın bereket getirdiğine, kadınları nazardan ve kötü enerjiden koruyacağına inanılmaktadır (Bayatlı,1989). Türk inanışlarında kına yakılan varlığın adak edilmiş olanı sembolize ettiği; ona zarar vermenin ise uğursuzluk ve felaket getireceği düşünülmektedir (Okuşluk Şenesen, 2011, s.210). Adaklık olarak belirlenen hayvana, askere uğurlanan gençlere, gelinlere, sünnet edilecek çocuklara, ölüm döşeğindeki yaşlılara kına yakılmaktadır (Çeltikçi, 2009, s.30). Kına saflığın, temizliğin, iyi niyetin ve bereketin bir işareti olarak kabul edildiğinden şölen edasında yakılmaktadır (Tokmak, 2009, s.123). Göç, ekonomik, toplumsal, siyasi sebeplerle bireylerin veya toplumların bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme işi olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2022). Göçler; kırdan kente, kırdan kıra, kentten kente ve kentten kıra veya bir ülkeden başka bir ülkeye doğru olabilmektedir. Türkiye’de çoğunlukla göç kırdan kente veya kentten kente doğrudur (Koçak ve Terzi, 2012, s.164). Kırdan kente olan göç, belirli bir takım sosyoekonomik ve kültürel sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Göç olgusu sosyolojik ve psikolojik durumlara da neden olabilmektedir. Edirne ve Kırklareli’nde göç çoğunlukla köyden kent merkezlerine doğru olmaktadır. Farklı çevrede yaşanan göç farklı durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır (Laleli ve Akkaş 2019, s.45). Bal(2008, s.106)’a göre bu düşünceler toplum bilimi açısından 4 ayrı grupta birleştirilebilir.



Altı ay kınası kız çocuklarının dünyaya gelişlerini kutlama esasına dayalı bir geçiş ritüelidir. Geçmiş yıllarda kırsal alanlarda yapılan bu uygulama kırdan kente göçün etkisi ile kent alanlarında da yapılmaktadır. Kentlerdeki uygulamalarda neoliberal politikaların etkisi ile değişime uğramıştır. Günümüzde bu ritüel tüketim odaklı uygulanmakta ve maneviyatından gittikçe uzaklaşmaktadır. Günümüzdeki neoliberalizm uygulamaları sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi alanın içinde değişik etkileri ile toplumların faaliyetlerini yönlendirmekte, sınırlamakta ve şekillendirmektedir. Özellikle kırsal alanlarda yoğun olarak sürdürülen bazı gelenek ve göreneklerin uygulamaları neoliberalizmin kütürel etkileri sonucunda değişime uğramakta, uygulamada bazı yeniklikler ve kısıtlamaları da beraberinde getirmektedir. Neoliberalizmin ekonomi politiği gündelik hayatta sosyo kültürel değerleri anlama, benimseme ve uygulamada da karışıklıklara neden olabilmektedir. Gelecek dönemlerde gün geçtikçe daha da güçlenen ve yoğun olarak kullanılan iletişim araçları ve sosyal medyanın da etkisi ile bu ritüelin Türkiye’nin pek çok yerinde yapılabileceği düşünülmektedir. Buna karşın bu ritüelin yapılış nedeni, önemi gibi çeşitli değerlerin yitirilerek sadece gösteri amaçlı ve tüketim odaklı yapılacağı düşünülmektedir. Bu sonucun nedeni dünyada geçerli olan neoliberal politikalardır. Bu politikalar, değerler ve kültürümüzde telafi edilemez izlere ve değişimlere sebebiyet vermektedir. Günümüzde kentlerde yapılan altı ay kınası ritüeli mekan ve görsellik açısından geçmiş yıllara kıyasla değişim gösterse de; bireyleri birbirine bağlama, sosyalleşme, armağanlaşma, kutlama gibi etkileriyle ileride de varlığını sürdüreceği düşünülmektedir.


  

Günümüzde de Türk halk kültüründe kına yakma geleneği sürdürülmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarda; kesilecek kurbana, askere gidecek gençlere, gelinlere, sünnet edilecek çocuklara, hatta ahirete hazırlama adına ölüm döşeğindeki yaşlılara da kına yakıldığı gözlenmektedir.20-22 Kesilecek kurbana kına yakılmasının temelinde Allah yoluna kurban verilerek Allah’a karşı görevini yerine getirmenin sevincinin yattığı düşünülmektedir.20,23 Askere giden gençlerin başına ya da eline kına yakılması da askerin görevine daha candan sarılması gerektiğini ve yeri geldiğinde vatanı için kurban olabileceğini hatırlatma amacı gütmektedir.20-23 Sünnet ise Türk kültüründe erkekliğe atılan ilk adım olarak nitelendirildiği için sünnet olacak çocuklara temiz bir başlangıç yapması amacıyla kına yakılır.22 Geline kına yakılmakta, çünkü gelinin ailesi kızını gelenek ve göreneklerimize göre baba ocağından başka bir eve göndermekte, kocasına ve yeni evine kurban etmektedir. Kına aynı zamanda temizliğin, saflığın, iyi niyetin ve bereketin simgesi olduğu için kına yakma töreni coşku ile kutlanmakta ve bu törene de kına gecesi adı verilmektedir.20-23 Bazı yörelerde ise kına gecesinde gelinin ellerine, ayaklarına veya başına yakılan kına ertesi sabah hamamda bir kutlama yapılarak yıkanmakta, bu kutlamaya da kına hamamı denilmektedir.



Kına Elbisesi Modelleri ve Kına Kıyafeti

Kına gecesi, geleneksel Türk düğünlerinin unutulmaz bir parçasıdır. Bu özel gecede, geleneksel kıyafetler ve aksesuarlar ile kutlama yapılır. Kına gecesinin yıldızı olan gelin adayı için ise kına elbisesi seçimi büyük önem taşır. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan kına gecesi, genellikle gelin adayının yakın arkadaşları ve akrabalarıyla bir araya gelerek düzenlediği özel bir etkinliktir. Bu gecede gelin adayı için geleneksel kıyafetler giyilir ve kına yakılır. Kına gecesi giyim ürünleri, geleneksel ve modern tarzları bir araya getirerek zarafeti yansıtan bir seçenek yelpazesi sunar. Geleneksel kına gecesi giyim ürünleri arasında genellikle bindallılar, kaftanlar ve geleneksel Türk elbiseleri bulunur. Bindallılar, gösterişli işlemeleri ve zengin kumaşlarıyla dikkat çeker. Özellikle altın ve gümüş işlemeli bindallılar, gelin adayının zarafetini ön plana çıkarır. Kaftanlar ise renkli ve desenli kumaşlarıyla geleneksel bir hava yaratır. Kına gecesi için seçilen kaftanlar genellikle parlak renklerde ve altın işlemelerle süslenmiştir. Geleneksel Türk elbiseleri ise farklı bölgelere özgü tarzlarıyla dikkat çeker. Örneğin, Osmanlı sarayından esinlenen elbiseler, gösterişli detaylarıyla büyüleyici bir görünüm sunar.

Kına Elbisesi Modelleri

Bindallı: Osmanlı döneminden beri kına gecelerinde tercih edilen bindallı, en klasik kına elbisesi modellerinden biridir. Kadife, atlas veya ipek kumaştan yapılan bindallılar, zarif nakış işlemeleri ile göz kamaştırır.

Kaftan: Kaftan modelleri de kına gecelerinde sıkça tercih edilen modeller arasındadır. Kadife, saten veya şifon kumaştan yapılan kaftanlar, farklı renk ve model seçenekleri ile her zevke hitap eder.

Kına Elbisesi: Günümüzde daha modern kına geceleri için özel olarak tasarlanan kına elbiseleri de oldukça popülerdir. Bu modeller, tüller, danteller ve işlemeler ile süslenerek şık ve zarif bir görünüm sunar.

Kına Kıyafeti Takımları: Kına gecesi için elbise yerine pantolon ve bluzdan oluşan takımlar da tercih edilebilir. Bu takımlar, genellikle şifon veya krep kumaştan yapılır ve farklı renk seçenekleri sunar.

Kına Gecesi Giyim Ürünleri

Kına gecesi giyiminde modern tarzlara da sıkça rastlanır. Gelin adayları, geleneksel kıyafetlerin yanı sıra modern elbiseler de tercih edebilirler. Bu modern elbiseler genellikle dantel detayları, inci süslemeleri veya yırtmaçlarıyla dikkat çeker. Dizaynlarıyla geleneksel kıyafetleri çağdaş bir dokunuşla birleştirerek benzersiz bir tarz oluştururlar. Bununla birlikte, modern kına gecesi giyiminde farklı etnik unsurlar da sıkça kullanılır. Örneğin, Hint ve Arap kültürlerinden esinlenen kıyafetler, renkli kumaşları ve gösterişli detaylarıyla dikkat çeker.

Kına gecesi giyim ürünlerinin önemli bir unsuru da takılar ve aksesuarlardır. Geleneksel kına gecesi takıları arasında genellikle altın veya gümüş işlemeli takılar bulunur. Bu takılar genellikle başta takılan taçlar, küpeler, kolyeler ve bileziklerden oluşur. Ayrıca, kına gecesi için özel olarak tasarlanmış takı setleri de tercih edilebilir. Modern kına gecesi takıları ise genellikle inci, pırlanta veya değerli taşlarla süslenmiş şık tasarımlardan oluşur. Bu takılar, gelin adayının görünümüne zarif bir dokunuş katarken, aynı zamanda modern tarzı yansıtır.

Kına gecesi giyim ürünleri seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise makyaj ve saç modelidir. Geleneksel kına gecesi makyajı genellikle gözleri vurgulayan belirgin bir makyajı içerir. Yoğun eyeliner ve dumanlı göz makyajı, gelin adayının bakışlarını ön plana çıkarır. Dudaklar genellikle doğal renklerde ve hafif parlaklıkta makyajlanır. Saçlar ise genellikle özel olarak yapılan saç modelleriyle süslenir. Geleneksel Türk örgüleri veya at kuyruğu gibi saç modelleri, gelin adayının zarafetini tamamlar.

Ancak modern kına gecesi makyajı ve saç modelleri daha cesur ve iddialı olabilir. Koyu renk rujlar, parıltılı farlar ve abartılı eyelinerlar, modern bir görünüm yaratmak için tercih edilebilir. Saçlarda ise genellikle hacimli topuzlar, dalgalı saçlar veya özgün saç aksesuarları kullanılır. Bu modern makyaj ve saç modelleri, gelin adayına genç ve enerjik bir hava katarak kına gecesine dinamizm ve eğlence getirir.

Kına Kıyafeti Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kına gecesinin konsepti: Kına gecesi konsepti, kıyafet seçiminde önemli rol oynar. Klasik bir kına gecesi için bindallı veya kaftan tercih edilebilirken, daha modern bir kına gecesi için kına elbisesi veya kına kıyafeti takımları seçilebilir.

Mevsim: Kına gecesinin mevsimi de kıyafet seçiminde önemli bir faktördür. Yaz aylarında daha hafif ve havadar kıyafetler tercih edilirken, kış aylarında daha kalın ve kapalı kıyafetler tercih edilebilir.

Kişisel zevk: Kına elbisesi veya kıyafeti seçerken en önemli faktör, kişinin kendi zevkidir. Kıyafetin rahat olması ve gecenin tadını çıkarmaya engel olmaması da önemlidir.

Kına Kıyafeti Aksesuarları: Kına kıyafetini tamamlamak için çeşitli aksesuarlar da kullanılabilir. Kına tacı, kına kesesi, kına yakma tepsisi, bindallı kemeri ve kına bilekliği gibi aksesuarlar, kına gecesine şıklık ve renk katacaktır.

Kına Kıyafeti Fiyatları

Kına kıyafeti fiyatları, modele, kumaşa, işlemelerine ve markaya göre değişiklik gösterir. Bindallı ve kaftan modelleri genellikle daha pahalıyken, kına elbiseleri ve kına kıyafeti takımları daha uygun fiyatlı olabilir. Klasik modeller (bindallı, kaftan) daha pahalıyken, modern modeller (kına elbiseleri, takımlar) daha uygun fiyatlı olabilir. İpek, kadife gibi lüks kumaşlar, şifon, krep gibi daha basit kumaşlardan daha pahalıdır. El işlemeleri ve boncuk işlemeleri, kıyafetin fiyatını artırır. Tanınmış markaların kına kıyafetleri, daha az bilinen markalara göre daha pahalı olabilir. Kına gecesi kış ay Temiz ve kullanılmış kına kıyafetlerini daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Yaz sezonunda indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz. Kına kıyafetinizi kendiniz dikmek veya tasarlayarak daha uygun fiyata sahip olabilirsiniz. Kına gecesi, geleneksel ve eğlenceli bir kutlamadır. Doğru kıyafet ve aksesuarlar ile bu özel geceyi daha da unutulmaz hale getirebilirsiniz.